Entrada destacada

Informació a Internet

Durant  aquest tema, he fet moltes navegacions per webs que ens poden servir com a recursos didàctics, tant per a una especialitat concret...

dimarts, 12 de gener del 2016

"Tema 5: aprenentatge a Internet"

Durant aquesta setmana he navegat per la xarxa amb la finalitat de conéixer, des del punt de vista del professorat, qué hi ha en internet relacionat amb l'ensenyament-aprenentatge en educació secundària.

He aprés que, d'una banda, es pot parlar del "continent"(plataformes en les quals es poden desenvolupar processos d'ensenyament-aprenentatge com ara cursos i assignatures) i, d'altra, del "contingut" (com utilitzar els principals recursos existents actualment a Internet, específics per a construir processos d'ensenyament-aprennetatge significatius). Ens interessa principalment, com a docents, conéixer com es poden crear continguts de treball i on es poden trobar recursos relacionats (ja elaborats) amb la nostra especialitat per a ser utilitzats en el aula.

Pel que fa als continguts, he aprés com elaborar caceres del tresor i webs wiki, perquè sí coneixia prèviament altres recursos com la Wewquest o els Blogs (els he utilitzat al Máster de professorat). Així i tot, m'ha agradat saber que els blogs també poden ser una ferramenta de creació de continguts més enllà dels recursos didàctics, com per exemple, actuar com a suport de l'estructura informativa i organització d'un IES. És el cas de l'IES Penyagolosa, on el blog abarca els continguts i activitats relacionats amb la biologia i geologia.



Navegant pels directoris de webquest, he trobat les possibilitats que ofereix el directori PHP WQ,(http://www.phpwebquest.org/catala/procesa_index_busqueda.php) , que es troba estructurat per especialitats, on he vist webquests interessants relacionades amb les ciències naturals, com ara la que vos presente al següent enllaç:


Aquesta tracta el tema del cicle menstrual, i m'agrada molt com està estructurada la tasca i el procés per als xiquets de secundària. És un tema molt important que mai es contextualitza correctament i que genera molta confusió, sobre tot en els xiquets. 

Com he dit abans, al Máster de Professorat vaig fer una webquest sobre les "interaccions biològiques", adreçada a alumnes de Ciències Naturals de 2n d'ESO. És un treball que vam fer en grup i utilitzarem google sites perquè ens semblava la plataforma més fàcil. Està realitzada en castellà però igualment, vos passe l'enllaç per si voleu veure-la;

https://sites.google.com/site/interaccionesbiologicas91/


Les caceres del tresor em semblen un recurs interessant per a fer tasques curtes, amb la finalitat d'afermar conceptes treballats a l'aula i,a més, poder aprendre una part del que és el mètode científic, ja que aquest inclou una dimensió de recerca inicial molt important, que servirà per a crear el context de la investigació (pluja d'idees a partir de preguntes) i serà el punt de partida de l'experimentació. De tota manera, trobe que la cacera del tresor està més enfocada a l'ús per part dels mestres/alumnes de primària que de secundària i batxillerat, ja que totes les planes que he pogut visitar a la xarxa, són recerques simples, amb pocs continguts i preguntes senzilles.
En relació a la biologia i geologia he trobat aquesta cacera del tresor (adreçada als alumnes de primària) sobre el volcans:

https://sites.google.com/a/xtec.cat/elsvolcans/home

És interessant pel que fa a la diversitat de recursos a l'aula, pero no s'inclouen continguts ni preguntes que no pugam trobar a un llibre de text tradicional.


Per últim, he de dir que no coneixia la possibilitat de crear wikis i, en canvi, me'n he adonat que ténen una gran potencialitat en l’àmbit educatiu, ja que ens permeten accedir a una gran quantitat d’informació i, a més, podem editar-la a partir del treball col.laboratiu mitjançant la creació d'un grup de treball. 

En la meua navegació per els "wiki-espais", m'he trobat amb una plana molt interessant sobre astronomia i els mites clàssics de l'Univers. És una wiki creada pels alumnes de 2n de Batxillerat del IES Matilde Salvador de Castelló de la Plana. Em sembla un treball absolutament impressionant, realitzat amb una gran motivació i esforç. Aquí teniu l'enllaç:



Espere que vos haja agradat la informació aportada i que servisca de referent per a dur a terme noves idees i projectes en l'aula.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada