Entrada destacada

Informació a Internet

Durant  aquest tema, he fet moltes navegacions per webs que ens poden servir com a recursos didàctics, tant per a una especialitat concret...

dilluns, 30 de novembre del 2015

La llengua i les TIC

Aquesta semana he descobert una gran quantitat de recursos didàctics en català i m'he quedat molt sorpresa de veure la qualitat i informació que aporten alguns d'ells.

Navegant per la xarxa, he trobat alguns diccionaris i enciclopèdies molt útils per a la meua especialitat professional, com per exemple el Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), el qual disposa de descripcions molt encertades sobre conceptes científics, a més de que utilitza correctament el llenguatge d'especialitat.

Podeu veure un exemple de la cerca de la paraula "eucariota" a aquest enllaç:


Altre diccionari molt interessant és el TERMCAT. Aquest no es tracta d'un diccionari com a tal (dels que podriem tindre en format de paper) sinò que és un centre de terminologia de la llengua, que permet fer recerques amb gran quantitat de resultats classificats per temàtiques i sibtemàtiques. Aquesta característica és molt interessant quan volem trobar acepcions concretes d'una especialitat adaptades al context i vocabulari corresponent. Per exemple, si fem la cerca de la paraula anterior, trobem 12 resultats en funció de la subespecialitat de la biologia que ens interesse.


També hi podem trobar el diccionari OPTIMOT, el qual funciona de forma similar al TERMCAT, ja que també fa una cerca de gran quantitat de deficinicions possibles, classificades segons la font d'origen i la temàtica. Aquí vos presenta l'enllaç corresponent a aquest diccionari:


 D'altra banda, si volem cercar informació sobre conceptes més complexos, com ara teories, processos científics o hipòtesis, podem fer ús de enciclopèdies com l'Enciclopèdia Catalana. Aquesta també funciona com una espècie de cercador general, és a dir, en cercar un concepte ens dona una quantitat determinada de resultats obtinguts (en diverses fonts) i nosaltres podem elegir aquell que més s'adapte a les nostres necessitats. Jo he buscat informació sobre "la teoria de la deriva continental" i, mireu el que he trobat.


Apareixen 2.743 resultats i molts d'aquestos resulten complets, contenen imatges explicatives i permeten una millor comprensió del concepte cercat.


Amb aquesta informació, vull reconèixer i introduir als lectors a formar part dels nous usuaris d'estos recursos, ja que poden ser molt útils per al món de l'ensenyament-aprenentatge. Les TIC són cada vegada més importants en l'estudi de la llengua i a més, en el cas del català, estàn agafant una popularitat creixent. Si encara no esteu convençuts d'açò, us passe un link molt curiós on podeu llegir 10 raons perquè els productes digitals parlen català.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada